Algemene Ras Informatie

3 generaties...

Bedankt voor u belangstelling voor het Nederlandse Markiesje.

Om u te informeren hebben wij als eigenaren van kennel v.d Amandelgaard waarin ook een Markiesje dame genaamd Geiske rond huppelt deze informatie geschreven. Hopelijk helpt u dit om een bewuste keuze te maken voor wel of geen Markiesje.

Het Markiesje is een oud Nederlands ras. De op Markiesje lijkende hondjes kwamen al voor op oude schilderijen sinds 1645. De herkomst en betekenis van de naam Markiesje is niet bekent, echter is er de mogelijkheid dat op Markies gelijkende hondjes naar de lage landen kwamen in de 16e eeuw tijdens de 80 jarige oorlog met Spanje. De manschappen uit legers van o.a. Alva namen hun meestal kleine hondjes mee tijdens hun campagnes. In de volksmond werden deze hondjes spanjooltjes genoemd wat later verbasterd werd tot spaniels en of spioen.

Heden ten dagen is een Markiesje een echt gezelschap hondje wat niets liever wil dan in de buurt van het “baasje” te blijven. Het Markiesje is een licht gestrekte zwarte hond, ofschoon witte aftekeningen ook voorkomen en zijn toegestaan. De witte aftekening mogen echter niet meer dan 40% bedragen.  

Het Markiesje is een vrolijk en nieuwsgierig hondje wat blij door het leven gaat zolang het voldoende aandacht van het “baasje” krijgt. Een maatje voor het leven dus. Mocht u echt interesse in dit mooie ras hebben raden wij u zeker aan contact op te nemen met de rasvereniging of hun homepage te bezoeken. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met ons.

Het ras Markiesje is een ras in heropbouw, dit betekent dat de registratie via de Raad van Beheer gedaan wordt in een voorlopig register i.p.v. een gangbare stamboom. Dit maakt voor de afstamming of als u er over denkt met uw Markiesje in de toekomst te gaan fokken niet veel uit binnen Nederland. Het gaan fokken met uw eventuele toekomstige Markiesje wordt zeker gestimuleerd. Dit om een grotere populatie te krijgen zodat er minder inteelt in het ras komt.

Bezint eer ge begint.

De aanschaf van een hond groot of klein is niet iets wat u zonder daar goed over nagedacht te hebben zou moeten doen. De invloed op uw dagelijks leven kan behoorlijk zijn. Een Markiesje kan heel oud worden dus het is een keuze voor misschien wel 15 jaar. En vergeet de kosten niet, niet alleen de aanschaf maar zeker ook de verzekering en bijkomende kosten zijn iets waar u rekening mee dient te houden.

Wat krijgt u er voor terug? Een maatje met onvoorwaardelijke liefde voor u en uw naasten. Hondentrouw is namelijk voor het leven en verdwijnt niet. Daarom mocht u kiezen voor een hond in uw leven is het Markiesje een absolute aanrader.